operatia de extirpare a ghearelor
pisica fericita cu gherute moi din silicon
Astazi vom discuta despre declawing la pisica si de ce este considerat o cruzime impotriva animalului.
Multi proprietari de pisici intampina deseori situatia neplacuta in care pisica lor ii zgarie si zgarie totul prin casa. Multi dintre ei cred ca declawingul este o solutie rapida si inofensiva pentru zgarieturile nedorite provocate de pisica lor. Insa si mai multi dintre ei nu realizeaza ca declawingul cauzeaza adesea probleme fizice de durata si astfel isi pot predispune pisica la un comportament agitat si agresiv.
Ce este declawing la pisica?
Onychectomia (Onicectomia sau ablatia ghearelor – termen folosit la noi in tara), cunoscuta popular sub numele de declawing, este o operatiune de indepartare chirurgicala a ghearelor animalului prin amputarea tuturor sau partilor falangelor distante sau a oaselor de sfarsit ale degetelor animalului. Deoarece gheara se dezvolta din tesutul germinal din cea de-a treia falanga, amputarea osului este necesara pentru a indeparta complet gheara. Termenii “onychectomie” și “declawing” implica o indepartare a ghearei, insa o descriere mai adecvata ar fi falangectomia, excizia osului piciorului.
Multe persoane au impresia ca este o interventie chirurgicala simpla prin care se indeparteaza ghearele unei pisici, de parca ar fi acelasi lucru cu taierea unghiilor acestora. Din pacate este prea departe de a fi adevarat. Daca ar fi efectuat pe o fiinta umana, declawing-ul ar fi ca si cum ai taia fiecare deget pana la ultima articulatie. Este o interventie chirurgicala inutila si foarte dureroasa care nu ofera nici un beneficiu pisicii.
Detinatorii de pisici isi pot antrena cu usurinta animalul de companie pentru a-si folosi gherutele intr-o maniera care sa permita tuturor celor din familie sa traiasca in armonie cu animalutul lor.
Cum se efectueaza procesul de declawing la pisica?
- Metoda standard de declawing este amputarea ghearelor pisicii cu un bisturiu sau de taiere ca la ghilotina. Ranile sunt inchise cu cusaturi iar picioarele bandajate. Aceasta interventie chirurgicala de extirpare a ghearelor se face la varste fragede sub efectul anesteziei totale.
- Alta metoda comuna este interventia chirurgicala de indepartare a ghearelor pisicii prin laser, fasciculul de lumina taie tesutul prin incalzirea si vaporizarea lui. Cu toate astea, riscurile de boli pe termen lung sunt aceleasi ca la bisturiu, insotite de probleme de comportament agresiv.
- Cea de-a treia metoda cunoscuta de declawing este tendonectomia la pisica, in care este taiat tendonul care controleaza gheara in fiecare varf. Dupa aceasta interventie, pisica isi tine ghearele dar nu si le poate controla sau extinde la zgariere. In cazurile de complicatie, o pisica careia i s-a administrat o tendonectomie poate necesita ulterior si declawing. Aceasta procedura nu este de amputare dar s-a constatat printr-un studiu in anul 1998 publicat in “Jurnalul Asociatiei Medicale Veterinare din America” ca incidenta sangerarii si a infectiei a fost similara ca la procesul de extirpare a ghearelor.
Declawingul si alte tari
Multe tari au interzis declawingul. Societatea Umana a Statelor Unite se opune procedurii de extirpare a ghearelor, cu exceptia cazurilor rare atunci cand este necesara in scopuri medicale, cum ar fi inlaturarea tumorilor canceroase de pe unghii.
Desi comun in America de Nord, declawingul este considerat in multe tari un act de cruzime impotriva animalelor. In Statele Unite, declawing-ul este interzis in orasele mari ca Los Angeles, San Francisco sau Beverly Hills. Potrivit specialistilor, in ultimii ani, foarte multe tari inclusiv Anglia, Australia și Japonia interzic sau restrictioneaza sever interventiile chirurgicale de extirpare a ghearelor la pisici. Din pacate insa, mai sunt multe tari practicante de aceasta interventie cruda si nemiloasa. Anumite organizatii din America au creat petitii online pentru a face declawing-ul la pisici ilegal. Gestul lor de curaj poate fi un exemplu demn de urmat pentru intreaga lume. Putem semna si noi petitia pentru a interzice in America declawing la pisici.
Declawing (ablatia ghearelor) interzis in Romania
La noi in tara declawing-ul sau ablatia ghearelor este interzisa. In Romania, pisicile sunt protejate de legea 205/2004 privind protectia animalelor. Incalcarea legii se pedepseste cu amenda sau inchisoare pana la 6 luni. In ciuda acestui fapt, sunt detinatori de animale care aleg sa faca aceasta interventie chirurgicala in alte tari care inca permit acest lucru. Asa ca, inainte sa luam decizia gresita de a face delcawing la pisica, sa ne gandim mai bine la suferinta bietului animal si la consecintele provocate de aceasta interventie.
Efectele negative ale procedurii de extirpare a ghearelor pisicii
- Dureri la nivelul labei,
- Infectii, hemoragii.
- Necroza tistulara (moartea tesutului).
- Dureri de spate.
- Reactii adverse ale anesteziei,
- Gangrena, care poate duce la amputarea membrelor,
- Reticenta in mers.
- Dupa opertție, unghiile pot creste din nou in interiorul labei, provocand durere, ramanand invizibile observatorilor,
- Urinarea in afara litierei,
- Agresivitate.
Indepartarea ghearelor schimba total modul in care piciorul unei pisici atinge pamantul si poate provoca dureri similare cu purtarea unei perechi de pantofi mici care strang ingrozitor. Timp de cateva zile dupa interventie, pentru a-si putea face nevoile, pisiciutei i se pun ziare maruntie pe jos pentru a nu-si irita piciorusele de la litiera. Acest lucru duce adesea la obisnuinta animalului de a-si face nevoile prin toata casa.
Pisica si zgarieturile
Zgarierea este un comportament natural al pisicii. Comportamentul lor nu are nimic de a face cu nevoia de distrugere a scaunului tau preferat sau nevoia de a se simti egal cu tine. Pisicile zgarie in primul rand pentru ca au nevoie sa isi indeparteze cojile moarte din ghearele lor, pentru a-si marca teritoriul sau pentru a-si intinde muschii. Ele incep sa zgarie in primele 8 saptamani de viata, moment ideal de a intreba medicul veterinar despre ghearele din silicon moale.
Sfaturi utile pentru a scapa de zgarierea nedorita
Ghearele din silicon moale au fost create in anii ’90 de medicii veterinari ca si masura impotriva zgarieturilor produse de pisici. Acestea sunt protectii din silicon care se aplica direct pe unghiutele pisicii. Este solutia cea mai simpla, nu necesita timp, efort sau sacrificare a animalului. O data aplicate pe unghiuta, gherutele nu deranjeaza pisicuta cu nimic, aceasta obisnuindu-se rapid cu ele. Fiind produse din silicon moale, pisicutele isi poate exercita in continuare tendinta de scarmanare fara a mai putea zgaria mobilierul sau pe tine. Ghearele din silicon vor fi inlocuite la fiecare 4-6 saptamani, o data cu exfolierea naturala a unghiutelor. Asa ca parintii de pisici nu ar trebui sa mai ia in considerare declawing-ul ca si preventie de rutina impotriva zgarieturilor.
Extirparea ghearelor poate duce de fapt la un set complet diferit de comportament care poate fi mai rau decat maruntirea canapelei. Declawing la pisici poate transforma o pisica blanda in cea mai agresiva pisica, care, desi nu mai poate zgaria va musca sau isi va face nevoile in locuri nedorite din casa.
Declawing la pisica nu este o solutie nici pentru persoanele care sufera de anumite boli
Din pacate sunt persoane care sufera de tulburari de sange, de imunodeficiente sau de boala zgarieturilor de pisica si, incorect li se poate recomanda sa isi protejeze sanatatea prin a-si supune pisicile la declawing. Cu toate astea, specialistii in boli infectioase nu recomanda indepartarea chirurgicala a ghearelor animalului. Pentru persoanele care sufera de anumite boli de sange riscul cauzat de zgarieturi este mai mic decat cel al muscaturii, prin urmare supunerea la o interventie chirurgicala chinuitoare si dureroasa poate fi cruda si inutila pentru pisica, mai ales cand avem la indemana solutii mult mai sigure.
Sursa articol: https://www.humanesociety.org/resources/declawing-cats-far-worse-manicure
Sursa imagine: https://brightside.me/wonder-animals/6-reasons-why-declawing-your-cat-is-a-selfish-and-brutal-idea-795502
Sursa imagine: https://www.coxwellvet.com/alternatives-to-declawing-your-cats-by-jacen-laframboise/