Pentru astazi am ales sa dezbatem subiectul “7 mituri frecvente despre gherutele din silicon pentru pisici“. Pe internet si pe retelele de socializare circula tot felul de articole cu mituri despre gherutele din silicon pentru pisici ca fiind adevarate. Vom urmari cateva dintre ele pentru a avea o imagine mai clara despre ceea ce sunt gherutele de fapt si de ce nu prezinta nici un pericol.
1. Unghiile nu se pot retrage
Categoric mit! Cand unghiutele pisicii se extind si apoi se retrag, unghia nu urca in laba. Cand pisica se relaxeaza si isi retrage unghiile, acest lucru impiedica gherutele sa atinga pamantul. In timp ce poarta gherute din silicon, labutele si unghiutele au aceeasi capacitate de a face toate miscarile pe care le face de obicei, cu sau fara capacele aplicate pe unghiute.
Unghiutele pisicii se pot extinde si se pot retrage in voie atata timp cat sunt aplicate corect. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa alegi dimensiunea potrivita pentru unghiuta pisicii tale. Al doilea pas, sa aiba varful unghiutei taiat si sa fie aplicat suficient lipici pentru a i se fixa corespunzator gheruta din silicon pe unghiuta.
2. Provoaca pagube unghiei si patului de unghie
Acesta este un alt mit frecvent. Gherutele moi au fost create de medicii veterinari pentru pisici si caini ca solutie impotriva zgarieturilor. Materialele folosite la producerea lor sunt non-toxice atat pentru pisici cat si pentru catei. Atunci cand capacele unghiutelor sunt aplicate corect, nu au cum sa dauneze sau sa provoace disconfort.
Cum se aplica corect gherutele moi?
-
- Alege dimensiunea corecta pentru gherutele pisicii tale, in functie de greutatea animalului.
- Foloseste suficient lipici, nu prea mult insa, suficient pentru fixarea corecta a capacelului pe unghiuta.
- Ai grija sa tai doar varful ungiutei, sa lasi spatiu intre capacul din silicon si patul unghiutei.
- Dupa aplicare, ai grija sa mangai pisica, sa te joci cu ea sau sa ii servesti gustarea preferata.
3. Daca poarta gherute nu mai folosesc stalpul pentru zgariere (sisal pentru pisica)
Stalpii de zgariere sunt o optiune extraordinara pentru multe pisici. Acestia le ajuta sa isi flexeze muschii gatului, umerilor, spatelui, picioarelor si sa se intinda, oferindu-le posibilitatea pisicilor sa isi marcheze teritoriul cu mirosul labelor lor. Asa ca, daca pisica ta poarta gherute, asta nu inseamna ca nu mai poate sau nu va mai folosi sisalul preferat in continuare.
4. Gherutele din silicon cad repede de pe unghiute si costa prea mult
Majoritatea pisicilor se obisnuiesc repede cu gherutele moi pe unghiuta, nu le deranjeaza si tin pana la 4 saptamani sau mai mult. Atunci cand pisica se adapteaza cu noile sale gherute, exista si posibilitatea sa le ingrijeasca excesiv si sa le poata indeparta un pic mai repede. Ideal este, dupa aplicare sa ii distragi atentia cu ora de joaca sau cu servirea mesei preferate. De asemeni, pentru pisicile mai “incapatanate” aplicarea spray-ului amar impotriva linsului poate elimina tendinta de mestecare sau de desprindere de pe unghiuta a gherutei din silicon.
Gherutele tin intre 4 si 6 saptamani, asta inseamna ca un pachet iti va ajunge o luna – o luna jumatate, ceea ce inseamna ca vei plati o data pe luna un pret moderat pentru a-ti proteja mobilierul. Sa cumperi canapea sau perdele noi ori de cate ori ti le va strica pisica iti va dauna mult mai mult bugetului decat un pachet de gherute din silicon moale.
5. Sunt dureroase si greu de aplicat pe unghiuta
In timp ce aplici gherutele, asigura-te ca nu le impingi in sus pe pielea pisicutei. Acestea trebuie aplicate numai pe gheara in sine. Un lucru foarte important de retinut, nu ii strange tare labele in timp ce aplici capacelele din silicon. Daca ai grija la detaliile acestea, nu exista dureri asociate cu purtarea ghearelor din silicon.
Exista o curba mica de invatare a aplicarii gherutelor din silicon. Nu te descuraja, nu este dificil deloc. In primul rand, verifica lungimea capacelor in functie de dimensiunea ghearelor pisicii tale. In al doilea rand, taie varful, dupa cum este necesar, apoi aplica o picatura sau doua de lipici in capac. Aseaza capacelul si apasa cu o presiune blanda pe unghiuta si asta-i tot.
Asa cum am mai spus, ghearele se retrag in mod natural, astfel ca pisica se poate intinde ori de cate ori vrea pentru ca gherutele din silicon nu interfereaza cu rutina zilnica si nici nu provoaca durere.
6. Sunt toxice pentru pisici
Ghearele din silicon si adezivul care vine impreuna cu acestea sunt complet non-toxice odata ce lipiciul este uscat. In cazul absurd in care pisica ta se apuca sa le manance, acestea vor trece inofensiv prin tractul digestiv, eliminandu-se in mod natural, la litiera. Asa ca, acest mit, cel mai des intalnit dintre toate este doar mit, nu are de-a face cu realitatea. Fiind concepute de medicii veterinari, materialele folosite la producerea gherutelor din silicon si a adezivului sunt testate si certificate pentru a fi folosite pe animale. Noi inca nu am auzit de animale care sa manance silicon, plastic sau metale…:)
7. Pisica este predispusa la infectii
Acest mit, desi mai rar intalnit da mari batai de cap in randul detinatorilor de animale. Ghearele pisicilor sunt diferite de unghiile noastre. Gheara in sine creste ca o ceapa, in straturi din interior, spre exterior. Din acest motiv ghearele naturale cresc si cele din silicon cad o data cu exfolierea naturala. Atata timp cat ai grija ca, in timpul aplicarii sa eviti impingerea capacului in pielea de la baza ghearelor pisicii, nu ai de ce sa iti faci griji de posibilitatea unei infectii.
De asemeni, gherutele trebuie sa se potriveasca perfect pe unghiuta. Daca sunt prea mari, se pot extinde peste unghie in tesuturile moi, ceea ce poate provoca iritatii. Asa ca atentie la tabelul de marimi, sa alegi dimensiunea potrivita a gherutelor in functie de unghiutele pisicii tale.
Gherutele din silicon moale – solutia excelenta impotriva zgarieturilor
Sunt multi detinatori de pisici in varsta, multi care au probleme de sange sau care au pielea sensibila. Pentru acestia gherutele moi sunt solutia excelenta impotriva zgarieturilor produse de pisica. De asemeni, sunt ideale pentru familiile cu copii mici sau pentru musafirii lor. Stim cu totii ca, desi boala zgarieturilor de pisica nu este o afectiune grava pentru cei mai multi dintre cei ce sufera de aceasta, ea poate cauza complicatii atat in randul copiilor cat si a adultilor.
Daga Dagotze si gherutele din silicon moale
Noi am adoptat in urma cu 11 ani un motan de rasa europeana pe care il iubim foarte mult. De curand am primit in vizita niste prieteni cu copil mic care, fara sa isi dea seama, ne stresa motanul. Acesta a incercat sa zgarie copilul oaspetilor pentru a se proteja, insa nu a putut rani bebelul datorita faptului ca poarta gherute din silicon. Desi a facut gestul de a se apara prin zgariere, siliconul moale l-a impiedicat sa raneasca copillasul.
Decizia de a-i pune gherute lui Daga Dagotze (draga dragoste inseamna numele lui:) ) am luat-o dupa ce, in doua saptamani dupa ce ne-am mutat la apartament, ne-a devastat cu ghearele canapeaua proaspat cumparata. Sigur, trebuie precizat faptul ca, Daga Dragotze este un motan bland si cuminte insa, dupa ce am locuit 5 ani la curte, unde a zburdat liber si si-a ascutit ghearele pe unde a dorit el, i-am schimbat mediul brusc, mutandu-ne la bloc. Aceasta tranzitie l-a determinat sa isi caute un nou loc preferat unde sa isi poata ascuti gherutele, mai precis canapeaua din living. Degeaba am incercat tot felul de solutii de a-l impiedica sa mai zgarie, din pacate niciuna nu ne-a fost de ajutor.
Cum am descoperit gherute
Asa se face ca, intr-o buna zi, o prietena de-a noastra ne-a spus ca s-a mutat in strainatate intr-o chirie scumpa si ca acolo i-a pus pisicii sale gherute. Acel moment a fost introducerea noastra in lumea gherutelor din silicon. Dupa cum am precizat mai devreme, sunt pisici blande, carora le place sa isi ascuta ghearele fara sa fie o amenintare pentru oameni, ca si motanul nostru, dar mai sunt si pisici cu tendinte de comportament agresiv, carora le place “sa se joace dur”. Deci putem intelege ca gherutele sunt solutii potrivite pentru cei care au nevoie sa se protejeze de zgarieturile pisicii lor dar si pentru cei care detin mobilier scump. Stim cu totii ca pisicilor le place cel mai mult sa se agate de perdele si sa se joace de-a uta-uta.
Asa ca, punandu-le gherute, putem sa le lasam sa se joace in voie, fara sa sa ne mai fie teama ca ne pot zgaria sau ca ne pot strica mobilierul si lucrurile prin casa.
Gherutele din silicon – protectii din silicon pentru pisica
Gherutele din silicon nu sunt protectii special concepute pentru oameni si aplicate pe pisici. Sunt protectii din silicon create de medicii veterinari impotriva zgarieturilor de orice fel. Cunoastem cazuri in care pisicile intampina probleme ale pielii, mancarimi cronice sau probleme de sanatate. Acestea nu au voie sa se scarpine in zona vatamata pentru ca isi pot cauza singure rani. De asemeni, este un lucru bine cunoscut ca pisicile Sfinx nu au par si ca au pielea mai sensibila. De aceea, in toate aceste cazuri se recomanda la pisici purtarea gherutelor din silicon pentru a se proteja atat pe ele cat si mediul in care traiesc.
Sunt si cazuri in care gherutele din silicon nu se recomanda.
Gherutele din silicon nu se recomanda atunci cand pisicile ies in curte sau se lupta cu alte pisici. Afara pisicile isi pot ascuti ghearele oriunde doresc ele. De asemeni, atunci cand vaneaza, atunci cand se catara in copaci, ele se folosesc de varful unghiutelor pentru o mai buna mobilitate. In aceste cazuri noi nu recomandam gherutele, ele sunt destinate in special pisicilor de apartament.
Concluzii finale
Putem de acum sa intelegem cu mai mare claritate ca toate aceste mituri ce circula pe retelele de socializare legate de gherutele din silicon pentru pisici sunt doar mituri survenite din teama si lipsa de informare. Nu uita ca gherutele au fost concepute de medicii veterinari pentru pisicile de apartament impotriva zgarieturilor de orice fel. Gherutele nu au fost concepute pentru a face rau pisicii, ba din contra, ele au fost create sa vina in ajutorul parintelui de pisica si al pisicii sale, in egala masura, pentru o convietuire armonioasa in incinta casei lor.
Toate aceste 7 mituri sus mentionate circula pe internet din cauza ca, desi create in anul 1990 in America, la noi in tara au aparut din pacate de foarte putin timp, fapt ce aduce dupa sine intrebari. Acum ca toate aceste intrebari au si raspunsuri, daca ii pui sau nu gherute, ramane sa alegi singur care este solutia potrivita pentru tine si pisica ta.
Sursa: https://nationalcatgroomers.com/nail-cap-myths/
Sursa: https://www.softpaws.com/soft-paws-myths-busted/
Sursa foto: https://www.pexels.com